lördag 30 april 2016

Kontokorts cykling tvärs över Skåne och sen hem.


 
 
 
 
Så var det dags för årets "kontokorts cykling" på hemmaplan, ibland hittar man "äventyret" precis utanför dörren. Planen var att cykla in till Lund och ta tåget upp till Båstad för att kliva på Skåneleden österut. Vi har kört sträckan för några år sedan och visste vilka härliga mil vi hade framför oss, en mix mellan grusväg och stigar.

Cyklarna på tåget norrut, främst står Martins nya Fuel EX 9.8 från TREK som är en perfekt hoj för denna typen av cykling, bekväm sittställning och vettig slaglängd.

 
Efter att ha klättrat upp för Hallandsåsen så följde vi den österut på härliga stigar och vägar bort mot Örkelljunga. Det trevliga med att följa småvägar och stigar på detta viset är att man kommer förbi ställe som man knappt trodde fanns. Sist vi körde kom vi förbi en liten gård där det satt en äldre herre utanför huset och bara njöt av solen, såg ungefär ut som hämtat från Petterson och Findus. När vi satt på tåget upp till Båstad pratade vi om gubben och undrade om han skulle sitta på sin stol utanför huset även i år, det verkade vara en gubbe som tog dagen som den kom och levde sitt liv i samklang med naturen, ingen stress där inte såg det ut som. Nu när vi närmade oss huset såg vi att det var ganska förfallet, vägen gick bakifrån huset in över gårdsplanen så man kom väldigt nära inpå när man passerade. Huset var övergivet och det syntes att där inte hade varit någon på flera år, det var lite vemodigt att se gubbens gröna plaststol stå kvar på gårdsplanen där vi såg honom senast.
 
 
I närheten av Örkelljunga kom vi över ett härligt "hedparti" med underbar cykling. Goa stiga med bra flow.

Skåneleden är väldigt välmarkerad och det var aldrig några frågetecken om var leden gick. Kan väl kort konstarera att Skåneleden gör sig bättre för cykling än vandring, anledningen till att jag tycker så är att det är relativt mycket av leden som går på grusvägar och det gör mig inte direkt upphetsad när jag är och vandrar. I den bästa av världar "öppnar man upp " Skåneleden även för cyklister...

 
 
 
 

Här kommer vi förbi ytterligare en pärla längs vägen, det var många små trevliga ställe som vi passerade uppe i norra Skåne.

Gamla riksvägen???
 
Från Båstad till Osby där vi hade bokat in oss på Stora Hotellet var det cirka 11 mil, dag två tog vi oss ner till Kristianstad via bland annat Immeln så vi trillade in norrifrån. Bodde centralt på Best Western Hotell som är ett litet charmigt hotell med vettiga möjligheter att förvara cyklarna. Gångavstånd till det mesta som krävs för en lyckad och stärkande "after bike"
Sista sträckan hemåt på söndagen blev ett rejält krigande i motvinden som var både stärkande för benen men även mentalt, inte en meter gratis

Nya skyltarna

2016 är ett vandringsår så man rusta upp alla Skåneleder med bland annat nya skyltar, ledmarkeringar med mera med mera. Kust till Kust leden är "orginalet" och skapades i början av 80-talet. Nu har ledsystemet utvidgats väsentligt. Plockar man "russinen från kakan" kan man hitta riktigta pärlor som lämpar sig väldigt bra för trailrunning. Ju fler som använder leden desto roligare är det.... Det är en enorm tillgång vi har precis utanför dörren. Var rädd om och ta vara på den möjligheten.


Två kartor täcker upp hela Kust till Kust sträckan och de finns att låna på bland annat Lunds Stadsbibliotek.
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar